Az egészségről

“A legnagyobb hiba, amit az orvosok elkövetnek, hogy a testet anélkül próbálják meggyógyítani, hogy az elmét is gyógyítani próbálnák. Pedig az elme és a test egy, és nem szabadna külön kezelni.”

(Platón)

 

A konvencionális orvoslás szerint az egészség nem más, mint a betegség hiánya. A betegség pedig helyi zavar, így a gyógyítási folyamat során csupán a páciens egy részére, bizonyos szervére koncentrál. A betegséget kezeli, nem a beteget. Célja a páciens helyi tüneteinek megszüntetése. Ennek érdekében szintetikus szereket ad, hígítatlan formában.

 

A homeopátia egészségfelfogása ennél tágabb fogalom. Az egészség a környezet kihívásaival (pl. fertőzések, stressz) szemben fennálló adaptációs képesség. Ez csak akkor működhet, ha az egyén testi, lelki és mentális szinten is egyensúlyban van. A betegség nem csupán egy rész, hanem az egész szervezet, az egész ember megnyilvánulása. A betegség során az életerő hangolódik el, és a homeopata orvos feladata ennek visszaállítása. A gyógyítás során az egész embert testi, lelki és mentális szinten egyaránt kezeli. Célja a jó közérzet és a belső harmónia visszaállítása. Ehhez homeopátiás gyógyszereket használ.