Pajzsmirigy élettan

Pajzsmirigy élettan

  1. A hipotalamusz TRH-t állít elő, melynek hatására a hipofizis TSH-t termel.
  2. A hipofizis TSH-t állít elő, mely a pajzsmirigy hormonok termelését serkenti.
  3. A pajzsmirigy T4-et állít elő, ezt a folyamatot gátolja a mangán, jód, szelén, tirozin, C, és B vitamin hiánya.

A megfelelő hormonmennyiség előállításához megfelelő keringés szükséges a pajzsmirigyben. A sok stressztől a nyakunk feszessé válik, így csökken a keringő vér mennyisége a pajzsmirigyben. A nyak feszülése az ott futó idegeket is ingerli, melynek következménye egy rövid ideig tartó jelentős hormonkibocsájtás, majd hamar kimerül a pajzsmirigy és kialakul a hormonhiány.

Ilyenkor hiába adjuk a megfelelő ásványianyagokat, vitaminokat, amíg ezt a feszülést meg nem szüntetjük, nem fog helyreállni a megfelelő enzimműködés. (Kiropraktőr).

Toxikus fémek vagy vegyszerek szintén csökkentik a hormonszintézist.

  1. A hormonkibocsájtás szimpatikus idegrendszeri hatásra következik be, előfordul, hogy ennek az ingernek a hiánya okozza a hormonkiválasztás elégtelenségét.
  2. T4 átalakulása T3 (trijódtironin) aktív hormonná.

Szelén, magnézium segíti ezt a folyamatot. Az átalakulás 60%-a a májban történik, így a máj nem megfelelő működése gátolhatja ezt a lépést.

A T4-ből nemcsak T3, hanem reverz T3 is képződhet. Ez egy inaktív hormon, mely gátolja a T3 bejutását a sejtekbe, valamint az anyagcserét lassítja. Ennek a hormonnak a termelődése gyakran toxikus fémek jelenlétének köszönhető.

  1. A vérben keringő T4-nek és T3-nak a sejtekbe kell kerülnie.

 A sejtmembrán áteresztő képessége határozza meg, hogy mennyi hormon jut a sejtekbe. A sejtmembrán átjárhatóságát a megfelelő kálcium és magnézium szint stabilizálja. Ha túl sok áll rendelkezésre, akkor csökken a sejtmembrán áteresztő képessége, ha túl kevés van, akkor fokozódik.

Oxidatív stressz, omega 3 zsírsav hiány szintén gátolja a tiroxin sejtbe jutását.

A rézszint befolyásolja a kálcium és a kálium felszívódását.

  1. Pajzsmirigy receptor probléma a sejten belül

A sejten belüli kálium teszi érzékennyé a sejteket a pajzsmirigy hormonra. Ha a kálium nem a megfelelő mennyiségben található a sejtekben, akkor a hormonfelhasználás csökken.

  1. T3 feladata a mitokondriumokban

T3 hatására a mitokondriumok ATP-t állítanak elő. Ehhez a lépéshez főként B komplex vitaminra, vasra és rézre van szükség. Az ATP előállítása a T3-nak köszönhető.

  1. A felesleges T3-at a vesék választják ki. 

Ha ez zavart szenved, akkor felszaporodik a hormon a szervezetben és tireotoxikózist okoz.

  Ebből is látszik, hogy mennyi ok állhat a pajzsmirigy alulműködés mögött.   A kívülről bejuttatott hormonok, nem képesek megoldani a probléma okát. A vérben rendeződik a hormonszint, illetve a sokból valamennyivel több kerül a sejtekbe is. A tünetek  kicsit javulnak ugyan, de nem tünnek el.