Akut és krónikus betegségek

Az akut és a krónikus betegség elkülönítése azért fontos, mert a homeopátiában másképp választjuk ki a gyógyszert akut, illetve krónikus betegség esetén. Akut betegség esetén az akkor éppen jelen lévő tünetek alapján adunk szert, krónikus betegségben pedig az egész embert, az összes korábbi betegségével és veleszületett gyengeségeivel együtt vesszük figyelembe a gyógyszer kiválasztásakor.

 

Akut betegség

Mitől akut egy betegség? Egyértelműen meg tudjuk mondani, hogy mikor kezdődött és meddig tartott. A megbetegítő tényezőre a szervezet jól észrevehető védekező mechanizmussal (láz, hasmenés, hányás, bőrkiütés stb.) válaszol. A betegségnek kétféle kimenetele lehet gyógyulás vagy halál. A gyógyulás után nincsenek maradványtünetek, a beteg pontosan olyan egészséges lesz, mint korábban. Akut betegségre időnként szüksége van a szervezetnek.

Mely tünetek fontosak nekünk?

Etiológia – a betegség kiváltó oka, lokalizáció – a test azon része, ahol a tünet jelentkezik, érzések, tünetek jellege – mit érez pontosan, modalitások – mitől enyhül/erősödik a beteg tünete, illetve általános állapota mitől romlik vagy javul.

A homeopátiás gyógyszer hatására az akut betegség gyorsabban, enyhébben, kevesebb szövődménnyel gyógyul.

Akut betegség esetén többnyire közepes vagy alacsony potenciát alkalmazunk.

Ha jó a homeopátiás gyógyszer, a beteg 2 napon belül sokkal jobban kell legyen. Ha nincs változás, másik gyógyszert kell keresni. Ha beindult a javulás ritkítani kell a szer bevételét.

 

Krónikus betegség

Csak akkor tud kialakulni, amikor az immunrendszer valami miatt meggyengül (pl. tartós stressz-hatás, súlyos fizikai vagy lelki trauma).

Nehéz meghatározni a kezdetét, általában alattomosan indul, magától nem gyógyul meg. Lefolyása során akut subok és látens szakaszok váltogatják egymást. Az akut subokban mindig halad előre a betegség, ennek során egyre fontosabb szerveket támad meg. A látens szakaszokban, úgy gondolhatjuk, hogy a páciens újra egészséges, ez azonban csak tünetszegény vagy tünetmentes állapot. Ha a megjelenő tüneteket elnyomjuk, akkor a betegség egyre fontosabb szerveket fog megbetegíteni – pl. ekcéma elnyomása, súlyos allergiákhoz vagy asztmához vezethet.

A tünetelnyomásról Hahnemann így ír: „A rossz orvosi kezelések miatt kialakuló betegségeken kívül, ezek okozzák a legtöbb és a legnagyobb gyötrelmet az emberi faj számára, mivel a legrobosztusabb testalkat, a legrendezettebb életmód és az életerő legaktívabb, leghatékonyabb energiája sem képes eltörölni őket.„ (Hahnemann: Organon 78§)

Krónikus betegséget csak alkati kezeléssel van esélyünk meggyógyítani. Ennek során a betegünk korábbi élettörténete, betegségei, jelenlegi élethelyzete, félelmei, testi-, lelki- és mentális tünetei, valamint öröklött gyengeségei egyaránt fontosak a gyógyszer kiválasztásához. Amíg nincsenek maradandó anatómiai károsodások, addig lehetséges homeopátiával a teljes gyógyulás.