Vitaminok és ásványi anyagok

Mely vitaminokra és ásványi anyagokra van fokozottan szüksége a daganatos betegnek?

A vitamin

Szervezetünk előanyagaiból a karotinoidokból képes a vitamint előállítani

  • Vírusellenes hatású
  • Operáció utáni gyengeség esetén különösen hasznos
  • Sugárkezelés után fontos
  • Daganatos sejtek növekedését gátolja
  • A vitaminban és karotinoidban (előanyagában) gazdag élelmiszerek

o          sárgarépa

o          spenót

o          sárgabarack

o          hüvelyesek

o          gabona magvak

o          csírák

 

B6 vitamin

  • Fagociták aktivitását fokozza
  • Elősegíti a csecsemőmirigy működését
  • Támogatja a vörösvérsejtek képződését
  • Csökkenti a sugárterápia mellékhatásait
  • B6 vitaminban gazdag élemiszerek

o          banán

o          bab

o          lazac

o          gabonafélék


C vitamin

  • Vírus- és baktériumellenes
  • Megköti a szabadgyököket
  • Bizonyos daganatok előfordulási gyakoriságát csökkenti (gyomor, nyelőcső, gége, szájüreg, hasnyálmirigy)
  • C vitaminban gazdag élelmiszerek

o          citrusgyümölcsök (kiwi, narancs, grapefruit, citrom)

o          gyümölcsök általában

o          zöldségek (brokkoli, káposzta, paradicsom)

 

Kalcium

  • C vitaminnal együtt növeli a fehérvérsejtek kórokozó-pusztító képességét
  • Magnéziummal kiegészítve még jobban erősíti a szervezet védekezőképességét
  • Kalciumban gazdag élelmiszerek

o          olajosmagvak (mák, bokormogyoró, szezámmag)

o          tejtermékek

o          brokkoli

 

Magnézium

  • Kalciumfelszívódáshoz nélkülözhetetlen
  • Csecsemőmirigy működését fokozza, mely a daganatos sejtek pusztításában fontos szerepet játszik
  • Hiányában nagyobb számban fordul elő leukémia és limfóma
  • Magnéziumban gazdag élelmiszerek

o          mandula

o          kesudió

o          bab

o          zabpehely, zabpehelyliszt

o          banán

o          spenót

 

Szelén

  • Glutation-peroxidáz (szabadgyök fogásért felelős enzim) nélkülözhetetlen összetevője
  • Állatkísérletekben gátolja a daganat kialakulását és lassítja a növekedését
  • Több tumorsejttípus képtelen a szelénnel kapcsolódott glutationt felvenni, ami jelentősen gyengíti a daganatos sejtek védekező mechanizmusát
  • Ödémaellenes hatású, elsősorban feji-, nyaki, és emlődaganatok esetén kialakult ödémák kezelésében hasznos
  • Erősíti az immunrendszer működését
  • Szelénben gazdag élelmiszerek

o          paradió

o          barnarizs

o          árpa

o          hagyma, fokhagyma

 

Cink

  • T-sejtek (kórokozók leküzdéséért felelős sejt) képződéséhez és kifejlődéséhez nélkülözhetetlen
  • Hiánya esetén a sebgyógyulás elhúzódik (sugárkezelés!)
  • Cinkben gazdag élelmiszerek

o          dió

o          mandula

o          hántolatlan gabonaszem

o          borsó

o          burgonya

o          fokhagyma

Részlet dr. Dénes Ágnes, dr. Jónás Eszter: Tegyél a rák ellen! – Puedlo 2010. Debrecen című könyvből