A homeopátiáról

A homeopátia egy olyan gyógymód, melyben a homeopata kis adagban azt a gyógyszert választja a betegnek, melyet, ha nagy adagban egészséges embernek adunk, akkor rajta a betegünk tüneteihez hasonlót fog kiváltani.

A homeopátia holisztikus gyógymód, mely a gyógyszer kiválasztásakor az egész embert testi-lelki egységként veszi figyelembe. Miért fontos ez? Mindannyian tudjuk, hogy egy betegség kialakulásához nem elég a fertőző anyag jelenléte, fogékony szervezetre is szükség van. Mitől válik fogékonnyá szervezetünk a betegségre? Attól, hogy valami a testi-lelki egyensúlyából kibillenti. Ezt az állapotot csak akkor tudjuk megszüntetni, ha segítünk abban, hogy a páciens visszanyerje ezt az egyensúlyt. Ha ez nem történik meg, akkor hiába kezeljük egyesével az éppen előtérben lévő tüneteket vagy betegséget, mindig megjelenik majd a következő. A homeopátia célja ennek a testi-lelki egyensúlynak a visszaállítása.
A homeopátia regulációs terápia, így a homeopátiás szerek által a szervezettel közölt információ, működésbe hozza a valamilyen okból blokkolódott vagy félresiklott öngyógyító mechanizmusokat, és ezzel – a tünetek elnyomása helyett – a szervezet valódi gyógyulását idézi elő. A homeopátia nem képes az ember belső tulajdonságait átalakítani, csak a szervezet kibillent egyensúlyát állítja vissza. Így történhet meg, hogy például az a gyermek, aki 2 éves kora ellenére még életében egyetlen éjszaka sem aludt egyszerre 2 óránál többet, néhány adag homeopátiás szer bevétele után átalussza az éjszakát.
A szakma szabályainak betartása mellett a homeopátiának nincsenek mellékhatásai. Biztonsággal adható, olyan helyzetekben is, amikor különösen tartunk a szintetikus gyógyszerek nemkívánatos mellékhatásaitól, pl. várandósság és szoptatás idején, újszülöttek, gyermekek és idős, legyengült páciensek kezelésénél.
Az 1997-es, a természetgyógyászatról szóló Népjóléti Miniszteri rendelet alapján, Magyarországon a homeopátia csak orvosok (fogorvosok, állatorvosok) által gyakorolható gyógymód. Azok a szakvizsgával rendelkező orvosok gyógyíthatnak homeopátiával, akik egyetemi homeopátiás vizsgát tesznek.