Anamnézis

Sok múlik azon, hogy a beteg milyen jól tudja elmondani a tüneteit.

A homeopata orvos feladata, hogy olyan légkört teremtsen, hogy a beteg meg tudjon nyílni, és kérdéseivel segítse a pácienst.

Akut betegség esetén viszonylag rövid anamnézist veszünk fel, mely során az újonnan megjelent tüneteket kérdezzük ki a betegtől.

Pl. egy torokgyulladás esetén:

Megkérdezzük, hogy tudja-e, hogy mitől alakulhatott ki a betegség (átfázás, kifáradás stb.) Hol fáj?

Hogyan fáj? (égő, szúró, kaparó stb.)

Mi az, amitől enyhül vagy erősödik a fájdalom? (nyelés, hideg, meleg folyadék, étel, köhögés, légzés stb.)

Megkérdezzük, hogy a torokfájással együtt nem jelent-e meg valami más tünet is (feltűnően szomjas, nagyon ingerlékeny vagy bújós stb.)

Kisugárzik-e valahova a fájdalom? (fülbe, fogakba stb.)

Megvizsgáljuk a beteget, megnézzük a beteg torkát is, ebből látjuk, hogy milyen színű, mekkora, van-e rajta tüsző, folyik-e a hátsó garatfalon váladék.

Ha esetleg hozott a beteg leleteket, akkor azt is áttekintjük.

Kiválasztjuk azt a gyógyszert, mely gyógyszerképe a betegünk tüneteihez a leginkább hasonlít.

Akut betegség esetén gyakran un. bevált indikáció alapján adhatunk szert – az eddigi gyógyítási tapasztalatok alapján az adott betegségben gyakran segítő néhány szer közül választunk csupán, tehát nem a teljes gyógyszerkincsből.

 

Krónikus betegség esetén

Az alkati kezelés egy részletes anamnézis felvételéből áll.

Az anamnézis felvétele során a beteg elmondja a panaszait. Ez az anamnézisfelvétel legfontosabb része.

Ezután az orvos célzott kérdésekkel teszi teljessé az anamnézist. Fontos a beteg előéletének és pszichés-mentális jellemzőinek, körülményeinek megismerése. Megkérdezi, hogy milyen betegségek fordultak elő a páciensnél korábban, a családban 2-3 generációig visszamenőleg milyen betegségek voltak jellemzőek. Az orvos megkérdezi a beteget a gyermekkoráról, boldognak érezte-e, ha nem, akkor mi volt a rossz vagy mi hiányzott belőle. Milyen családban él most, milyen helyzetet foglal el a családjában, jó-e velük élni? Szereti a munkáját, mi a jó benne, és mi a rossz, hogyan jön ki a kollégáival? Milyen munkát választana, ha szabadon dönthetne?

Meg kell ismernünk a páciens általános tüneteit. Fázós vagy inkább mindig melege van? Hogyan alszik, álmodik-e, ha igen miről? Vannak-e visszatérő álmai? Szokta-e csikorgatni a fogát álmában stb.. Mit szeret enni, inni, mit nem tud megenni, okoz-e valamilyen étel vagy ital emésztési zavart? Szomjas vagy csak „megtanult” inni? Mennyire izzadékony, mely testrészen izzad a legjobban? Az orvos, fizikálisan is megvizsgálja a betegét, átnézi a leleteit.

Ezután történik a tünetek rendezése, átgondolása, majd a megfelelő homeopátiás gyógyszer kiválasztása. Az utolsó feladat a gyógyszer erősségének és az adagolásnak a kiválasztása.

Krónikus betegség gyógyítása tapasztalt homeopata orvos feladata. Krónikus betegség esetén elengedhetetlen a beteg kontrollálása.