Hogyan hat, …

ha a kiinduló anyagnak már egyetlen molekulája sincs benne?

 

Két Nobel-díjas kutató jutott kutatásai során ugyanarra a következtetésre:a víz igenis „emlékszik” arra, hogy mit oldottak fel benne.

Dr. Luc Montagnier (2008-ban kapott Nobel-díjat a HIV vírus és az AIDS kapcsolatának felfedezéséért) így nyilatkozott a homeopátiáról: „Nem állíthatom, hogy a homeopátia mindenre alkalmas. Csak azt jelenthetem ki, hogy a magas hígítású oldatok (ilyeneket használnak homeopátiás gyógyszerek készítéséhez) hatékonyak. A víz szerkezete képes átalakulni és így megőrizni az eredeti molekulák szerkezetét magas hígításban is.”

 

Egy másik Nobel-díjas kutató, Brian Josephson fizikus (1973, alagút-effektus felfedezése), így nyilatkozott: „A kritika, amely a homeopátiás szerekben lévő, igen csekély számú vagy egyáltalán nem kimutatható mennyiségű molekulára vonatkozik, nem állja meg a helyét. A homeopátia hatása ugyanis nem a vízben jelen lévő molekulák hatásán alapszik, hanem a víz szerkezetében az alapanyagok hatására bekövetkezett változásokban.”

A két idézetből láthatjuk, hogy a hatásmechanizmus teljes felfedezése még várat magára, de bizonyított tény, hogy olyan hígítású oldatokban, ahol az oldott anyag egyetlen molekulája sincs jelen, az oldott anyag információja mégis kimutatható.