Egy kis történelem

A Homeopátia nemzetközi története

A homeopátia egy Európai eredetű,több mint200 éves gyógymód. Kidolgozója Samuel Hahnemann (1755 Meissen–1843 Párizs) német orvos, gyógyszerész. Hahnemann 1790-ben végezte el híres önkísérletét, amelyben nagy adag kínafakérget vett be. Azt akarta bizonyítani, hogy a kinin, W. Cullen (kora híres gyógyszerésze) feltételezésével ellentétben, nem azért gyógyítja a maláriát, mert erősíti a gyomrot, hanem mert lázcsillapító hatású. Maga is átesett a betegségen és sok maláriás beteget kezelt, így pontosan tudta, hogy a betegség során a gyomra volt talán a legkevésbé érintett szerv, így a malária gyógyszerének biztosan nem azt kell erősítenie. A nagy adag kínafakéreg bevételétől azt várta, hogy kihűljön a teste, de ez nem következett be, mert bár csak kb. 100 évvel később derült ki, a lázcsillapítók a normális testhőmérsékletet, nem csökkentik. Makacs ember lévén, nem adta fel, hanem vette be tovább a kínafakérget, majd olyan tüneteket kezdett érezni, mint amikor a malária lappangási szakát élte át. Ekkor tovább szedte a kínafakérget és teljes maláriás képet sikerült kialakítania önmagán. Felismerte, hogy az az anyag, mely kis adagban a maláriás beteg tüneteit enyhíti, nagy adagban egészséges emberen a maláriához hasonló képet alakít ki.

Véletlen vagy törvényszerűség?

Ezt követően 6 évnyi megfigyelés és kísérletezés után 1796-ban jelentette meg egy neves orvosi szaklapban megfigyeléseit. Ezt az évet tekintjük a homeopátia születésének.

Később a homeopátia alapjait a 6, egyre bővülő kiadást megért, elsőként 1810-ben megjelent Organon című munkájában foglalta össze.

A homeopátia már Hahnemann életében világszerte elterjedt, és vált egy egyre inkább elfogadott, sok országban egyetemeken is tanított, társadalombiztosítás által is befogadott gyógymóddá.

 

A homeopátia Magyarországi története

A homeopátia nagyon hamar elterjedt hazánkban, bár sehol a világon nem tekintették ennyire üldözendőnek a homeopátiát. A kidolgozása óta eltelt alig több mint 200 év alatt Magyarországon háromszor tiltották be az alkalmazását. 1819. az első betiltás dátuma, melyet hosszú huzavona után kénytelenek voltak visszavonni, mivel az 1828-as kolerajárványban óriási gyógyítási sikereket értek el a magyar homeopata orvosok (Bakody, Forgó). A korszak kiemelkedő homeopata orvosa Almási Balogh Pál, aki Széchenyi és Kossuth háziorvosa is volt.

1848-ban a Batthyány kormány felkarolja, így nem csoda, hogy a szabadságharc leverését követően, megint van ok a betiltására. A kiegyezés hozza meg az egyre formálisabb tiltás feloldását és nem sokkal ezelőtt már meg is alakul a Magyar Hasonszenvi Orvosegylet. A Bethesda önálló homeopátiás kórházként nyitja meg kapuit. Az Elizabethinumban és a Rókus kórházban homeopátiás osztályok működtek. 1949-ben a homeopátiát, mint német eredetű, tehát fasiszta és mint az arisztokrácia orvoslását betiltják. Ezt a leghosszabb tiltást 1990-ben oldják fel. 1991-ben alakul újjá a Magyar Hasonszenvi Orvosegylet utódja a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület. Ekkor indult meg – 40 évnyi szünet után – a homeopátia oktatása Magyarországon. A MHOE a Nemzetközi Homeopátiás Orvosi Ligának 1993-óta és az Európai Homeopátiás Bizottságnak pedig megalakulása (1995) óta tagja. 2000 óta tanfolyamaink jelentős része akkreditált, és ekkor indultak az egyetemi vizsgáztatások is. 2005-ben az Európai Homeopátiás Bizottság a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület oktatási programját az elsők között akkreditálta.