Kemoterápia alatt

Hogyan és mit együnk a kemoterápiás
kezelés alatt és után?

A kemoterápiás szerek rendkívül erős mérgek, feladatuk, hogy a gyorsan növő, intenzívebb anyagcserével rendelkező daganat-sejteket elpusztítsák. A daganatos sejteken kívül azonban az egészséges sejteket is veszélyeztetik.

A szervezetben a gyorsan szaporodó egészséges sejtek fognak leginkább károsodni, mint csontvelő-, haj- és az emésztőrendszer sejtjei egészen a szájtól a végbélig.

Leggyakoribb mellékhatások

  • Étvágytalanság
  • Íz- és szagérzés megváltozása
  • Szájnyálkahártya-gyulladás
  • Hányinger
  • Hányás
  • Bélműködés megváltozása
  • Fáradtság
  • Alacsony fehérvérsejtszám, betegségekre való fogékonysággal
  • Fogyás

 

Az egészséges táplálkozás erőt ad a szervezet számára, hogy feladatait a legideálisabban végezze. Ez nagyon fontos a daganatos beteg számára.

Az egészséges táplálékkal ellátott szervezet jobb ellenálló képességgel rendelkezik, megóvja a szöveteket a teljes pusztulástól és elősegíti a szövetek újjáépülését.

Az erősebb szervezetben a kezelés kevesebb mellékhatást okoz.

Táplálkozási tanácsok a kezelés alatt

  • A kezelés előtt egy könnyű reggelit fogyasszon el!
  • A kemoterápiás kezelés után általában fáradtság jelentkezik, egyen tápláló ételeket, hogy pótolja az energiát, és pihenjen annyit, amennyit csak lehet, de túlzásba ne vigye, hogy az éjszakai álma megmaradjon!
  • Amikor a kezelés után nehéz táplálkozni, próbáljon gyakran keveset enni, sült és zsíros ételeket semmiképp ne egyen, mert ezek nehezen emészthetőek!
  • Ne habozzon új ételeket kipróbálni, lehet, hogy, amit eddig nem szeretett, most a kezelés alatt ízleni fog!
  • A kezelés ideje alatt megnő a szervezet fehérjeigénye, hiszen az elpusztult egészséges sejteket pótolni kell, ezért hús, hal, savanyított tejtermékek és kecskesajt kis mennyiségben fogyasztható.
  • Amikor jobban van, főzzön meg előre ételeket, és kis adagokban tegye be a mélyhűtőbe! Később az ételeket inkább frissen fogyassza!
  • Kérjen segítséget a vásárláshoz, főzéshez!
  • Mindig legyen kéznél egészséges rágcsálnivaló!

o          gyümölcs

o          zöldség (joghurtba, túróba mártva)

o          joghurt

o          házilag, joghurtból készített fagylalt

o          otthon készített gyümölcslé

o          olajosmagvak

o          teljes kiőrlésű kenyérből készített szendvics

  • A legyengült immunrendszer miatt be kell tartanunk néhány ételkészítési szabályt, és bizonyos élelmiszerektől tartózkodnunk kell!

o          nem pasztörizált tejtermékek

o          penészes sajtok

o          mosatlan zöldség és gyümölcs

o          mizo

o          lejárt élelmiszerek

o          pasztörizálatlan sör

o          nyers sörélesztő

o          nem kellően biztonságos víz

o          nyers gyógynövények

Táplálkozási ajánlások a kezelés befejezése után

Sok táplálkozással kapcsolatos tünet elmúlik a kezelés befejezése után. Előfordul azonban, hogy az étvágytalanság, a szájszárazság, az ízérzékelés megváltozása, nehezített nyelés, testsúlyvesztés a kezelés befejezése után is megmarad, állandósul. Ilyenkor táplálkozási szakemberhez kell fordulni, aki megpróbálja megoldani ezt a problémát.

Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy az egészséges táplálkozás ajánlásait kövessük, kiegészítve a daganattípusunknak megfelelő ajánlásokkal.

  • Táplálkozzunk változatosan!
  • Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget!
  • Sok rostdús ételt fogyasszunk! (teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, gabonafélék)
  • Csökkentsük főzés során a zsiradék-felhasználást, és azt is csak a végén adjuk az ételhez!
  • A tejtermékek közül az alacsony zsírtartalmút válasszuk!
  • Tartózkodjunk a füstölt és sós, ecetes lében pácolt ételektől!
  • Ha túlsúlyos, szabaduljon meg a felesleges kilóktól a táplálkozás megváltoztatásával és rendszeres testmozgással! Csak olyan testmozgást végezzen, amelyet élvez!

Részlet dr. Dénes Ágnes, dr. Jónás Eszter: Tegyél a rák ellen! – Puedlo 2010. Debrecen című könyvből