Daganatok kialakulását gátló ételek

A daganat kialakulását és növekedését gátló anyagok a daganatképződés különböző stádiumaiban hatnak.

A rákos burjánzás létrejötte többlépcsős folyamat. A kialakulásához a kiváltó (iniciatív) faktorral hosszú ideig, nem ritkán évekig, esetleg évtizedekig kell kapcsolatban lenni. Daganatsejtek a szervezetünkben folyamatosan keletkeznek, de ahhoz, hogy ezek a szervezet egészétől függetlenül korlátlan növekedésbe kezdjenek, elősegítő (promotor) faktorra van szükség. A daganat kialakulásának harmadik, betegséget kiváltó szakasza, a daganat progressziója, amikor a növekedés már a gazdaszervezet rovására történik.

Mindhárom szakaszban (iniciáció, promóció, progresszió) van mód a folyamatok módosítására. Az iniciáció egyáltalán nem jelenti azt, hogy az érintett sejt feltétlenül elindul a kóros burjánzás útján. Ebben a fázisban a következmények még teljesen elháríthatók. Pl. természetes szelekció útján a sérült sejtek elpusztulnak, vagy beindul a programozott sejthalál (apoptózis). A promóció fázisában is van esély a rosszindulatú sejthalmazok visszafejlődésére, ha a kiváltó (promóciós) tényező megszűnik és visszaáll a szervezet egyensúlya. Promóciós tényező lehet pl. daganatképződést elősegítő kémiai anyaggal való érintkezés, gyógyszeres kezelés, krónikus gyulladás, stressz, hő, hideg, sugárhatás. A biotranszformáció elősegíti a méregtelenítést (az iniciáló és promótor tényezők semlegesítését).

Hatásmechanizmus alapján

1. DNS-hez kötődést gátolják

Fenilizotiocianátok

  • Brokkoli, káposzta, kelbimbó

Ellagilsav

  • Gyümölcsök
  • Zöldségfélék
  • Csíráztatott magok
  • Mogyoró (bokor mogyoró)

 

2. Promóció (a daganat kialakulását elősegítő tényezők) hatását csökkentik

Retinoidok, béta-karotin

  • Zöld- és sárga zöldségek, gyümölcsök

E vitamin

  • Olajosmagvak
  • Csíráztatott magok

C vitamin

  • Paprika, paradicsom, citrom, narancs

Szerves kéntartalmú növények

  • Fokhagyma, hagyma
  • Cékla
  • Kurkuma, sáfrány
  • Chilli, curry

 

3. Biotranszformáció kapacitásának növelése útján hatnak

így szervezetünk méregtelenítő képessége megnő

Indol-3-carbinol

  • Brokkoli, cukkini, káposzta
  • Kel, kínai kel, spenót, cékla, karalábé, karfiol

Szelén

  • Fokhagyma
  • Gabona – árpa
  • Tengeri halak
  • Kesudió


4. Fizikai változást okoz a karcinogéneken, megváltoztatja a felszívódási viszonyokat

Növényi rostok

  • Zöldségek, gyümölcsök
  • Olajosmagvak
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék

Riboflavon, klorofill

  • Zöldségek
  • Olajosmagvak
  • Gabonafélék

 

5. Antioxidáns hatású fűszerek

  • Oregano
  • Babér
  • Kapor
  • Koriander

Daganatok kialakulását illetve növekedését
gátló élelmiszerek hatásai

Fokhagyma

  • 30-40%-al csökkenti a rák kialakulásának kockázatát (5 gerezd/hét)
  • Különösen a csökkenti a mell- és vastagbélrák növekedési ütemét
  • E-vitamint felülmúló erős antioxidáns hatású
  • Daganatellenes hatása főként diallil szulfid és az s-allil cisztein összetevőknek köszönhető, melyek

o         csökkentik a karcinogének aktiválódását a szervezeten belül

o          csökkentik a karcinogének képződését

o          elősegítik a sérült DNS szakaszok javítását

o          csökkentik a sejtnövekedést

A fokhagyma növeli a vérzékenységet, ezért alvadásgátló kezelés alatt állók konzultáljanak orvosukkal!

Paradicsom

  • Fő hatóanyaga, a likopin, csökkenti a daganatok előfordulási gyakoriságát
  • Különösen hatékony prosztata-, tüdő- és gyomordaganat esetén
  • Gátolja a szabadgyökök működését
  • A legerősebb antioxidánsunk (nem alakul át A vitaminná, mint a béta karotin)
  • A főtt paradicsomból könnyebben épül be a szervezetbe a likopin, mint a nyersből
  • Likopin található még

o          sárgabarackban

o          görögdinnyében

o          papayában

o          vörös húsú grapefruitban

Brokkoli

  • Fő hatóanyaga az antioxidáns tulajdonságú lutein
  • Különösen hatékony a vastagbél-, epehólyag- és prosztata daganat esetén
  • Másik hatóanyaga a sulforafán
  • Fő szerepe a megelőzésben van. Tumor-kialakulást gátló enzim létrejöttét serkenti
  • Indol-3-carbinol tartalma gátolja a daganatos sejtek növekedését
  • Napi adag: 150 gramm

Káposzta

  • Leginkább az emlő- és a prosztata daganat előfordulását csökkenti
  • Fő hatóanyaga az indol-3-carbinol, mely

o          beavatkozik az ösztrogén anyagcserébe és így képes megelőzni az emlő- és prosztata daganat kialakulását

o          serkenti az ösztradiol átalakulását gyengébb hatású ösztrogénné

o          gátolja a daganatos sejtek növekedését és elősegíti a daganatos sejtek pusztulását (apoptózis)

o          véd a méreganyagoktól, melyek a környezetünkből származnak

o          visszaállítja a p21-es tumorszupresszor gén működését

o          fokozza a szervezet antioxidáns-aktivitását

o          prosztata daganat esetén a hormonok előállításáért felelős sejtek között visszaállítja a kommunikációt

Zöld tea

  • Fő hatóanyaga: epigallokatechin-3-gallát
  • Daganatellenes hatásának mechanizmusa,

o          gátolja a daganatot tápláló erek növekedését (angio­genezist), semlegesíti a daganatkeltő anyagokat

o                    megvédi a sejteket a mutációt okozó karcinogén anyagoktól

o          véd a szabadgyököktől

o          véd az ionizáló sugárzás okozta sejtsérülésektől

  • Hatásos adagja: három pohár naponta
  • 1-2 teáskanálnyi teát 3 dl forrásban lévő vízben, 3-15 percig áztatjuk
  • Ellenjavallat – (max. 2 pohár/nap)

o          szívritmuszavar

o          pánikbetegség

o          várandósság

o          szoptatás

Szőlő

  • Fő hatóanyaga: resveratrol

o          gátolja a szabadgyökök keletkezését

o          gátolja a ciklooxigenáz enzim működését, mely az arachidonsavat egy olyan gyulladáskeltő anyaggá alakítja, mely elősegíti a daganat növekedését

  • A vörösborban sokkal magasabb a resveratrol tartalom, mint a fehérborban (az amerikai mogyoróban is van resveratrol)
  • Ugyanakkor a szerkezete egy szintetikus ösztrogénhez (diethylstilbestrol) nagyon hasonló, így ösztrogénszerű hatást fejt ki
  • Ösztrogénfüggő daganat esetén fogyasztása nem javasolt

Bors

  • Fő hatóanyaga: capsaicin

o          kémiai karcinogéneket semlegesíti

o          gátolja a sejtmutációk kialakulását

o          elősegíti a rosszindulatú sejtek pusztulását (apoptózis)

 

Kurkuma

  • Fő hatóanyaga: kurkumin

o          lassítja a daganatos sejtek növekedését

o          növeli a daganatos sejtek pusztulását (apoptózis)

  • Hatásos adag – fél-egy teáskanál naponta

Gyömbér

  • Fő hatóanyaga: 6-gingerol

o          csökkenti a kemoterápiás kezelés után kialakuló hányingert

  • Ajánlott mennyiség szárított formában 250 mg-1 gr/nap
  • Ellenjavallat

o          Véralvadásgátló kezelés (megnyújtja a véralvadási időt)

Lenmag

  • Fő hatóanyaga: alfa linolénsav (omega-3-zsírsav)
  • Csökkenti az összkoleszterin szintet, mivel

o          csökkenti az LDL szintet

o          mérsékli a triglicerid szintet

  • Mérsékli a vérnyomást
  • A vérlemezkék összecsapzódását csökkenti
  • Lignánt tartalmaz

o          ösztrogén – receptorokhoz kötődik, így az ösztrogénfüggő emlődaganat kialakulását és növekedését gátolja

o          Crohn- és colitises betegeknél csökkenti a bélben a gyulladást

Részlet dr. Dénes Ágnes, dr. Jónás Eszter: Tegyél a rák ellen! – Puedlo 2010. Debrecen című könyvből