A daganat kialakulását és növekedését gátló anyagok a daganatképződés különböző stádiumaiban hatnak.
A rákos burjánzás létrejötte többlépcsős folyamat. A kialakulásához a kiváltó (iniciatív) faktorral hosszú ideig, nem ritkán évekig, esetleg évtizedekig kell kapcsolatban lenni. Daganatsejtek a szervezetünkben folyamatosan keletkeznek, de ahhoz, hogy ezek a szervezet egészétől függetlenül korlátlan növekedésbe kezdjenek, elősegítő (promotor) faktorra van szükség. A daganat kialakulásának harmadik, betegséget kiváltó szakasza, a daganat progressziója, amikor a növekedés már a gazdaszervezet rovására történik.
Mindhárom szakaszban (iniciáció, promóció, progresszió) van mód a folyamatok módosítására. Az iniciáció egyáltalán nem jelenti azt, hogy az érintett sejt feltétlenül elindul a kóros burjánzás útján. Ebben a fázisban a következmények még teljesen elháríthatók. Pl. természetes szelekció útján a sérült sejtek elpusztulnak, vagy beindul a programozott sejthalál (apoptózis). A promóció fázisában is van esély a rosszindulatú sejthalmazok visszafejlődésére, ha a kiváltó (promóciós) tényező megszűnik és visszaáll a szervezet egyensúlya. Promóciós tényező lehet pl. daganatképződést elősegítő kémiai anyaggal való érintkezés, gyógyszeres kezelés, krónikus gyulladás, stressz, hő, hideg, sugárhatás. A biotranszformáció elősegíti a méregtelenítést (az iniciáló és promótor tényezők semlegesítését).
Hatásmechanizmus alapján
1. DNS-hez kötődést gátolják
Fenilizotiocianátok
- Brokkoli, káposzta, kelbimbó
Ellagilsav
- Gyümölcsök
- Zöldségfélék
- Csíráztatott magok
- Mogyoró (bokor mogyoró)
2. Promóció (a daganat kialakulását elősegítő tényezők) hatását csökkentik
Retinoidok, béta-karotin
- Zöld- és sárga zöldségek, gyümölcsök
E vitamin
- Olajosmagvak
- Csíráztatott magok
C vitamin
- Paprika, paradicsom, citrom, narancs
Szerves kéntartalmú növények
- Fokhagyma, hagyma
- Cékla
- Kurkuma, sáfrány
- Chilli, curry
3. Biotranszformáció kapacitásának növelése útján hatnak
így szervezetünk méregtelenítő képessége megnő
Indol-3-carbinol
- Brokkoli, cukkini, káposzta
- Kel, kínai kel, spenót, cékla, karalábé, karfiol
Szelén
- Fokhagyma
- Gabona – árpa
- Tengeri halak
- Kesudió
4. Fizikai változást okoz a karcinogéneken, megváltoztatja a felszívódási viszonyokat
Növényi rostok
- Zöldségek, gyümölcsök
- Olajosmagvak
- Teljes kiőrlésű gabonafélék
Riboflavon, klorofill
- Zöldségek
- Olajosmagvak
- Gabonafélék
5. Antioxidáns hatású fűszerek
- Oregano
- Babér
- Kapor
- Koriander
Daganatok kialakulását illetve növekedését
gátló élelmiszerek hatásai
Fokhagyma
- 30-40%-al csökkenti a rák kialakulásának kockázatát (5 gerezd/hét)
- Különösen a csökkenti a mell- és vastagbélrák növekedési ütemét
- E-vitamint felülmúló erős antioxidáns hatású
- Daganatellenes hatása főként diallil szulfid és az s-allil cisztein összetevőknek köszönhető, melyek
o csökkentik a karcinogének aktiválódását a szervezeten belül
o csökkentik a karcinogének képződését
o elősegítik a sérült DNS szakaszok javítását
o csökkentik a sejtnövekedést
A fokhagyma növeli a vérzékenységet, ezért alvadásgátló kezelés alatt állók konzultáljanak orvosukkal!
Paradicsom
- Fő hatóanyaga, a likopin, csökkenti a daganatok előfordulási gyakoriságát
- Különösen hatékony prosztata-, tüdő- és gyomordaganat esetén
- Gátolja a szabadgyökök működését
- A legerősebb antioxidánsunk (nem alakul át A vitaminná, mint a béta karotin)
- A főtt paradicsomból könnyebben épül be a szervezetbe a likopin, mint a nyersből
- Likopin található még
o sárgabarackban
o görögdinnyében
o papayában
o vörös húsú grapefruitban
Brokkoli
- Fő hatóanyaga az antioxidáns tulajdonságú lutein
- Különösen hatékony a vastagbél-, epehólyag- és prosztata daganat esetén
- Másik hatóanyaga a sulforafán
- Fő szerepe a megelőzésben van. Tumor-kialakulást gátló enzim létrejöttét serkenti
- Indol-3-carbinol tartalma gátolja a daganatos sejtek növekedését
- Napi adag: 150 gramm
Káposzta
- Leginkább az emlő- és a prosztata daganat előfordulását csökkenti
- Fő hatóanyaga az indol-3-carbinol, mely
o beavatkozik az ösztrogén anyagcserébe és így képes megelőzni az emlő- és prosztata daganat kialakulását
o serkenti az ösztradiol átalakulását gyengébb hatású ösztrogénné
o gátolja a daganatos sejtek növekedését és elősegíti a daganatos sejtek pusztulását (apoptózis)
o véd a méreganyagoktól, melyek a környezetünkből származnak
o visszaállítja a p21-es tumorszupresszor gén működését
o fokozza a szervezet antioxidáns-aktivitását
o prosztata daganat esetén a hormonok előállításáért felelős sejtek között visszaállítja a kommunikációt
Zöld tea
- Fő hatóanyaga: epigallokatechin-3-gallát
- Daganatellenes hatásának mechanizmusa,
o gátolja a daganatot tápláló erek növekedését (angiogenezist), semlegesíti a daganatkeltő anyagokat
o megvédi a sejteket a mutációt okozó karcinogén anyagoktól
o véd a szabadgyököktől
o véd az ionizáló sugárzás okozta sejtsérülésektől
- Hatásos adagja: három pohár naponta
- 1-2 teáskanálnyi teát 3 dl forrásban lévő vízben, 3-15 percig áztatjuk
- Ellenjavallat – (max. 2 pohár/nap)
o szívritmuszavar
o pánikbetegség
o várandósság
o szoptatás
Szőlő
- Fő hatóanyaga: resveratrol
o gátolja a szabadgyökök keletkezését
o gátolja a ciklooxigenáz enzim működését, mely az arachidonsavat egy olyan gyulladáskeltő anyaggá alakítja, mely elősegíti a daganat növekedését
- A vörösborban sokkal magasabb a resveratrol tartalom, mint a fehérborban (az amerikai mogyoróban is van resveratrol)
- Ugyanakkor a szerkezete egy szintetikus ösztrogénhez (diethylstilbestrol) nagyon hasonló, így ösztrogénszerű hatást fejt ki
- Ösztrogénfüggő daganat esetén fogyasztása nem javasolt
Bors
- Fő hatóanyaga: capsaicin
o kémiai karcinogéneket semlegesíti
o gátolja a sejtmutációk kialakulását
o elősegíti a rosszindulatú sejtek pusztulását (apoptózis)
Kurkuma
- Fő hatóanyaga: kurkumin
o lassítja a daganatos sejtek növekedését
o növeli a daganatos sejtek pusztulását (apoptózis)
- Hatásos adag – fél-egy teáskanál naponta
Gyömbér
- Fő hatóanyaga: 6-gingerol
o csökkenti a kemoterápiás kezelés után kialakuló hányingert
- Ajánlott mennyiség szárított formában 250 mg-1 gr/nap
- Ellenjavallat
o Véralvadásgátló kezelés (megnyújtja a véralvadási időt)
Lenmag
- Fő hatóanyaga: alfa linolénsav (omega-3-zsírsav)
- Csökkenti az összkoleszterin szintet, mivel
o csökkenti az LDL szintet
o mérsékli a triglicerid szintet
- Mérsékli a vérnyomást
- A vérlemezkék összecsapzódását csökkenti
- Lignánt tartalmaz
o ösztrogén – receptorokhoz kötődik, így az ösztrogénfüggő emlődaganat kialakulását és növekedését gátolja
o Crohn- és colitises betegeknél csökkenti a bélben a gyulladást
Részlet dr. Dénes Ágnes, dr. Jónás Eszter: Tegyél a rák ellen! – Puedlo 2010. Debrecen című könyvből