Hogyan és mit együnk a kemoterápiás
kezelés alatt és után?
A kemoterápiás szerek rendkívül erős mérgek, feladatuk, hogy a gyorsan növő, intenzívebb anyagcserével rendelkező daganat-sejteket elpusztítsák. A daganatos sejteken kívül azonban az egészséges sejteket is veszélyeztetik.
A szervezetben a gyorsan szaporodó egészséges sejtek fognak leginkább károsodni, mint csontvelő-, haj- és az emésztőrendszer sejtjei egészen a szájtól a végbélig.
Leggyakoribb mellékhatások
- Étvágytalanság
- Íz- és szagérzés megváltozása
- Szájnyálkahártya-gyulladás
- Hányinger
- Hányás
- Bélműködés megváltozása
- Fáradtság
- Alacsony fehérvérsejtszám, betegségekre való fogékonysággal
- Fogyás
Az egészséges táplálkozás erőt ad a szervezet számára, hogy feladatait a legideálisabban végezze. Ez nagyon fontos a daganatos beteg számára.
Az egészséges táplálékkal ellátott szervezet jobb ellenálló képességgel rendelkezik, megóvja a szöveteket a teljes pusztulástól és elősegíti a szövetek újjáépülését.
Az erősebb szervezetben a kezelés kevesebb mellékhatást okoz.
Táplálkozási tanácsok a kezelés alatt
- A kezelés előtt egy könnyű reggelit fogyasszon el!
- A kemoterápiás kezelés után általában fáradtság jelentkezik, egyen tápláló ételeket, hogy pótolja az energiát, és pihenjen annyit, amennyit csak lehet, de túlzásba ne vigye, hogy az éjszakai álma megmaradjon!
- Amikor a kezelés után nehéz táplálkozni, próbáljon gyakran keveset enni, sült és zsíros ételeket semmiképp ne egyen, mert ezek nehezen emészthetőek!
- Ne habozzon új ételeket kipróbálni, lehet, hogy, amit eddig nem szeretett, most a kezelés alatt ízleni fog!
- A kezelés ideje alatt megnő a szervezet fehérjeigénye, hiszen az elpusztult egészséges sejteket pótolni kell, ezért hús, hal, savanyított tejtermékek és kecskesajt kis mennyiségben fogyasztható.
- Amikor jobban van, főzzön meg előre ételeket, és kis adagokban tegye be a mélyhűtőbe! Később az ételeket inkább frissen fogyassza!
- Kérjen segítséget a vásárláshoz, főzéshez!
- Mindig legyen kéznél egészséges rágcsálnivaló!
o gyümölcs
o zöldség (joghurtba, túróba mártva)
o joghurt
o házilag, joghurtból, kókusztejből készített fagylalt
o olajosmagvak
- A legyengült immunrendszer miatt be kell tartanunk néhány ételkészítési szabályt, és bizonyos élelmiszerektől tartózkodnunk kell!
o nem pasztörizált tejtermékek
o penészes sajtok
o mosatlan zöldség és gyümölcs
o mizo
o lejárt élelmiszerek
o pasztörizálatlan sör
o nyers sörélesztő
o nem kellően biztonságos víz
o nyers gyógynövények
Táplálkozási ajánlások a kezelés befejezése után
Sok táplálkozással kapcsolatos tünet elmúlik a kezelés befejezése után. Előfordul azonban, hogy az étvágytalanság, a szájszárazság, az ízérzékelés megváltozása, nehezített nyelés, testsúlyvesztés a kezelés befejezése után is megmarad, állandósul. Ilyenkor táplálkozási szakemberhez kell fordulni, aki megpróbálja megoldani ezt a problémát.
Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy az egészséges táplálkozás ajánlásait kövessük, kiegészítve a daganattípusunknak megfelelő ajánlásokkal.
- Táplálkozzunk változatosan!
- Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget!
- Sok rostdús ételt fogyasszunk!
- Figyeljünk a megfelelő zsírösszetételre (omega-3 / omega-6)!
- Tartózkodjunk a füstölt és sós, ecetes lében pácolt ételektől!
- Ha túlsúlyos, szabaduljon meg a felesleges kilóktól a táplálkozás megváltoztatásával és rendszeres testmozgással! Csak olyan testmozgást végezzen, amelyet élvez!
Részlet dr. Dénes Ágnes, dr. Jónás Eszter: Tegyél a rák ellen! – Puedlo 2010. Debrecen című könyvből