Emlődaganatos betegek számára
Az egészséges táplálkozás nagyon fontos a daganatos betegek számára. Így könnyebben újjáépülnek a sejtek, erősödik az immunrendszer és csökkennek a szervezetünket érő a kémiai és környezeti káros hatások.
Az emlődaganatos betegek számára feltétlenül érdemes megfontolni néhány speciális ajánlást, mely segít leküzdeni a betegséget és csökkenti a daganat kiújulásának esélyét.
Az emlődaganat két legfontosabb rizikófaktora a túlsúly és a magas ösztrogénszint. Komoly problémát jelent a hirtelen inzulin-felszabadulás a vérben, mely hamar éhséghez és falási rohamokhoz vezet. A falási rohamok következtében hamar kialakul a túlsúly. A hirteleninzulin-felszabadulást gyorsan felszívódó szénhidrátok (pl. cukor, fehér liszt, fehér rizs) fogyasztása váltja ki. Tehát ezek fogyasztását erősen korlátozzuk, illetve kerüljük el!
- Törekedjünk az ideális testsúly elérésére!
- Növényi alapú étrendet kövessünk!
A vegetáriánus nők között 20-40%-al ritkábban fordul elő emlődaganat, mint a vegyes táplálkozású csoportban. A rostok, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabona csökkentik a vérben keringő ösztrogén mennyiségét, mivel elősegítik a hormon kiválasztását a bélbe. A rostok a vércukorszint ingadozását is csökkentik, mivel a szénhidrátok felszívódási idejét megnyújtják. Ezek az ételek ráadásul E vitaminban gazdagok, s így antioxidáns hatásuk sem elhanyagolható.
- Együnk sokféle teljes kiőrlésű gabonát, szárazhüvelyeseket, gyümölcsöt és zöldséget!
- Naponta legalább 30 gramm rostot fogyasszunk! (pl. 50 dkg. körte vagy 65 dkg zöldpaprika vagy 30 dkg Graham kenyér önmagában tartalmazza a szükséges mennyiséget.)
- A lignánok a megfelelő bélflóra kialakításában játszanak szerepet és gyengítik az ösztrogén receptorokat. Leggazdagabb forrásuk a lenmag.
- A megfelelő bélműködés érdekében rostdús diéta mellett legalább 2 liter folyadékot igyunk minden nap!
- Citrus gyümölcsök, melyek limonoidokban gazdagok, antioxidánsokat juttatnak a szervezetbe, melyek elpusztítják a szabadgyököket.
- Az indolok, melyek a brokkoliban, káposztafélékben találhatók, hatástalanítják az ösztrogént.
- Fogyasszunk egészséges összetételű zsiradékot!
o Az összes kalóriának maximum 15-20%-át fedezzük zsírból!
o Lenmagolajat (csak hidegen sajtoltat), olivaolajat (ha lehet, hidegen sajtoltat) fogyasszunk!
o Kerüljük a telített zsiradékot, valamint a telítetlen hidrogénezett zsír fogyasztását is!
o Hagyjuk ki az étkezésünkből a kókusz és pálmaolajat.
o Sok lenmagot és halolajat együnk, mivel ezek lassítják a daganatos sejtek növekedését.
- Szója
o Lassítja az abnormális sejtek növekedését, csökkenti a daganatok vérellátását.
o Hatóanyagai, gyenge ösztrogén hatást fejtenek ki, így ösztrogén receptor pozitív daganat esetén maximum hetente 1-szer fogyasszuk, de ha nem tudjuk biztosan, hogy nem génkezelt, akkor inkább ne fogyasszuk!
o Különösen menopauza után vigyázzunk a szójabevitelre! A saját ösztrogénszint csökkenésével érzékenyebbé válik a szervezet az ösztrogénekre.
- Iktassuk ki az étrendünkből a cukrot!
A cukor kedvező környezetet teremt a daganatos sejtek növekedéséhez, gyengíti az immunrendszert, mivel a fehérvérsejtek termelődését gátolja. Figyeljünk oda a félkész és kész élelmiszerekben található rejtett cukrokra (glükóz, fruktóz, laktóz, mesterséges édesítők) is!
Táplálék kiegészítőkről
- Antioxidánsok, mint a C-, E vitamin, a szelén, a karotinoidok csökkentik a szabadgyökök mennyiségét és növelik a diéta hatékonyságát. A koenzim Q10 csökkenti a kemoterápia és a sugárkezelés veszélyeit.
- Csecsemőmirigy kivonat és az omega-3 zsírsav fokozza az immunrendszer működését.
- Vasat nem vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmazó természetes eredetű multivitamin
- Karotinoid kivonat 15-60 mg
- C vitamin 1000-6000 mg
- E vitamin 400-1000 IU
- Szelén 200-800 µg
- Cink 15-35 mg
- Koenzim Q10 100-400 mg
Részlet dr. Dénes Ágnes, dr. Jónás Eszter: Tegyél a rák ellen! – Puedlo 2010. Debrecen című könyvből